Så kan man lära sig flyga

För att lära dig flyga ett mindre flygplan krävs ett UL-B-certifikat. En utbildning som ger dig rätt att köra ett ultralätt flygplan med en total vikt på maximalt 500 kg kostar cirka 40 000 kronor. Teoretiska prova samt minst 20 timmar ensamflygning är dock absoluta krav.

I den här artikeln berättar vi mer om vad som krävs för att du ska kunna flyga olika typer av flygfarkoster. Artikeln avslutas därefter med att vi uppmärksammar bra finansieringsalternativ för att du ska ha råd att lära dig flyga.

 

3 sätta att lära sig flyga

  1. Ta ett UL-B-certifikat: För att lära dig flyga ett ultralätt flygplan.
  2. Genomför en helikopterutbildning: För att lära dig flyga helikopter.
  3. Bli pilot: För att lära dig flyga tunga flygplan.

Nedan pratar vi mer om de alternativ som precis nämnts i större detalj.

 

1. Att lära sig flyga ett ultralätt flygplan

Om du vill lära dig flyga ett ultralätt flygplan måste du ha fyllt 17 år, och du bör inte heller väga över 85 kg. Den utbildning som krävs kostar i regel mellan 30 000 och 50 00 kronor, och det är vanligt förekommande att mellan 30 och 40 flygtimmar krävs innan du blir certifierad.

Du måste dock alltid genomföra minst 20 flygtimmar med en instruktör, och utöver det tillkommer teoretiska prov som bland annat innefattar aerodynamik, meterologi och navigation.

 

2. Att lära sig flyga helikopter

Du kan bli helikopterpilot genom att genomgå en 27 veckor lång helikopterutbildning som bland annat genomdrivs av Svensk Pilotutbildning. En stor del av utbildningen består av LIA, eller lärande i arbete, där du flyger helikopter tillsammans med en mer erfaren pilot.

En helikopter kostar mycket pengar, men flygutbildningen är långt ifrån lika kostsam. En totalkostnad på omkring 80 000 kronor för bland annat lämplighetstest, litteratur samt uppflygningsavgifter till Transportstyrelsen är dock bruklig för helikopterutbildning.

 

3. Att lära sig flyga tunga flygplan

För att kunna flyga ett tungt flygplan likt kommersiella plan från Boeing, måste du bli trafikpilot. Trafikpilotsutbildningar erbjuds på svenska högskolor, men du kan även välja att utbilda dig via en privat flygskola. När du tagit examen får du en CPL-behörighet, som intygar att du får flyga tunga plan.

Konkurrensen om utbildningsplatserna är dock hög på statliga universitet så många svenskar väljer att lära sig flyga trafikplan utomlands, på en privat flygskola.

 

Tips: Det är många faktorer som skiljer ett bra flygbolag från ett dåligt, så välj att arbeta för ett seriöst flygbolag efter att du tagit examen.

 

3 sätt att finansiera sin flygutbildning

 

1. Privatlån

Privatlån är ämnade för konsumtion, och det är brukligt att en ränta på mellan 5 och 10 % tillämpas. Att lära sig flyga genom att ta ett privatlån är en god idé. I synnerhet då man i många fall får tillfälle att betala av på sin skuld i uppemot 12 år.

 

2. Kreditkortslån

Som Kreditkortsval.se förtydligar bistår ett kreditkort för resor dig med en kostnadsfri reseförsäkring, så även ett rabatt- och/eller bonusprogram. Den räntesats som tillämpas är dock relativt hög, och ligger i regel på mellan 15 och 25 %.

Men om du exempelvis lånar 40 000 kronor för att lära dig flyga ett ultralätt flygplan och betalar tillbaka hela skulden inom de räntefria dagarna löpt ut, då tillkommer inga kostnader för ränta.

 

3. Höj ditt bolån

Om du äger din egen bostad kan du välja att höja ditt bolån. Om du gör så är en ränta på mellan 1 och 2 % bruklig, men det är samtidigt relativt omständligt att höja sitt bolån då ett möte med en bankman nästan alltid är ett måste. Utöver detta kan amorteringskravet skärpas om du väljer att höja ditt bolån.