Hur mycket kostar en drönare?

Det finns drönare som leksaker att ha inomhus, drönare att leka med utomhus, drönare för fotografering och racing. Priset på drönarna varierar från några få hundralappar till många tusen. 

Bra fotodrönare har högst pris!

En drönare kan kosta allt från några kronor till en förmögenhet. Priset på en drönare beror bland annat på hur stabil den är, hur långt bort den går att kontrollera (typ av sändare), batteritid och kamerautrustning. En nybörjare kan hitta en drönare för några hundralappar att börja träna på. 

En mer erfaren drönarförare kan istället få lägga ut några tusenlappar på att få rätt modell. Vill man ta fina flygfoton med en drönare får man lägga ut många tusen för att få en tillräckligt bra modell. Det kan svida i plånboken, men om alternativet är att hyra en helikopter, och kanske en pilot, för att få sina bilder tagna är priset inte så farligt.

Generellt finns det drönare i 5 klasser: leksaksdrönare, racingdrönare, fotodrönare och industri/militära drönare. Här går vi igenom de tre första klasserna, det är få privatpersoner som köper en industriell eller militär drönare (får man hoppas!). 

4 leksaksdrönare med pris under 1000-lappen

  1. Hubsan X4 (H107L) RTF, ca 400 kr.
  2. Denver DCW-380 RTF, ca 500 kr.
  3. SYMA X15W RTF, ca 600 kr.
  4. Ryze Tech Tello RTF, ca 900 kr.

Leksaksdrönaren är drönaren för en nybörjare som ska lära sig flyga. Det man behöver är en stabil drönare som är lätt att manövrera. Då kan man använda den inomhus och testa lite utan att slå sönder mormors glasservis, och utomhus i fint väder. 

Däremot kan man ofta släppa på kraven för kameran och hur långt bort drönaren kan flyga. Det gör leksaksdrönare betydligt billigare än andra typer. Med några hundralappar i potten har man råd att chansa lite, leka runt med sin drönare. 

4 Racingdrönare med pris under 5000 kronor

  1. Hubsan X4 Storm RTF, ca 1200 kr. 
  2. Eachine Wizard X220 RTF, ca 2700 kr.
  3. Walkera F210 BTF, ca 3700 kr.
  4. Traxxas Aton RTF, ca 5000 kr.

Racingdrönarna ska gå fort och ha en god förmåga att manövreras. Det får man med en lätt drönare, så racingdrönarna är ofta utrustade med en liten fastmonterad kamera som annars är en av de delar som kan väga en del. 

På drönarna står det ofta ARF, BTF eller RTF efter namnet. Bokstäverna är förkortningar som berättar hur mycket man behöver fixa med drönaren innan man kan börja flyga. 

  • RTF, ready to fly. Redo att flyga direkt ur kartongen.
  • BTF, bind to fly. Kommer utan fjärrkontroll och kopplas till en fjärrkontroll man redan har. 
  • ARF, almost ready to fly. Redo att flyga efter enklare montering. 

4 fotodrönare med pris under 10 000 kr

  1. DJI Mini 2 Fly More Combo, ca. 6000 kr.
  2. Yuneec Mantis G RTF, ca. 8000 kr.
  3. DJI Mini 3 Pro (RC-N1) RTF, ca 9000 kr.
  4. DJI Air 2S RTF, ca 9500 kr.

Det är ingen slump att tre stycken drönare från DJI hamnar på listan. DJI gör stabila drönare som håller sig stilla vid bildtagning och har bra kamerautrustning. För att drönaren ska hålla sig stilla behövs mjuka kontroller och idag kommer mer och mer AI-teknik som hjälper piloten att hålla drönaren stabilt.  

Med bland annat en bra kamera och en stabil drönare samt en bra mjukvara för bildbehandling kommer drönaren att kosta i storleksordningen många tusenlappar som grund. Därutöver kan man hitta hur mycket extrautrustning som helst, som ett aktivt stabiliserande monteringsstöd för sin kamera eller värmekamera. Men smakar det så kostar det!

Spara pengar, köp en begagnad drönare

Ett bra alternativ för den som vill satsa på en mer avancerad drönare, men inte riktigt har ekonomin, är att köpa en begagnad. Det finns riktigt fina drönare på begagnatmarknaden och det är inga problem att köpa en äldre drönare om den skötts bra. 

Men be gärna ägaren att demonstrera drönaren så du ser att hon eller han sköter den bra, och provflyg den sedan själv. Köper man en äldre drönare kan man få vara beredd att byta ut batterierna som ofta blir sämre när de laddats många gånger.

Pris på drönarkort

Från och med 2021 behöver man drönarkort, ett slags körkort för drönare, om man har en drönare över 250 gram. Det finns olika klasser av drönarkort. För en vanlig privatperson går man en internetutbildning med gratis material från Transportstyrelsen och gör ett teoriprov för 130 kronor. 

Det här kallas den öppna klassen och hela utbildningen går att klara av på en dag. Att lära sig flyga måste inte kosta tiotusentals kronor. 

Behöver man flyga stora drönare på över 25 kilo, eller flyga drönare i miljöer med större risk för andra, behöver man ett specifikt drönarkort och kanske en certifiering. Det är en längre utbildning och har en kostnad som mer liknar en vanlig körkortsutbildning. 

Olika sätt att finansiera en drönare

Har man bestämt sig för en drönare så är nästa steg att hitta en finansiering. Man kan såklart köpa drönaren kontant, men för en riktigt fin drönare kan det bli många tusenlappar. Har man inte det i plånboken kan man betala med kreditkort, hitta en säljare som erbjuder avbetalning, eller ta ett lån. 

Egentligen ger kreditkort, avbetalning och lån samma lösning. Man sprider ut sin kostnad över flera månader mot att man betalar en extra avgift som kortkostnad, uppläggningsavgift eller ränta. Väljer man lånealternativ kan det vara smart att hitta ett lån med så låg ränta som möjligt

Köper man en lite dyrare drönare kan man gott överväga att lägga till en försäkring till köpet. Allt kan hända med drönare och även den bästa pilot råkar ut för krascher. Med försäkringen kan man testa lite olika drönartekniker och ändå känna sig trygg om det skulle hända något. 

Se också till att ta hand drönaren. En drönare i det högre prisläget kan servas med utbytbara delar, så man kan räkna med att maskinen håller länge och dessutom ger en bra peng tillbaka på andrahandsmarknaden om man behöver det.