Göteborg City Airport - Flygplan & flygplatser
På Göteborg City Airport hittar du bland annat information om
Svenska flygplatser
Flygteknik
Internationella flygplatser
Det här händer på Göteborg City Airport
På den här webbplatsen snackar vi mer om allt som har med flygplan, helikoptrar och resor att göra.
För att nämna ett exempel är det mycket säkert att flyga. Flygkrascher är ofta någonting man hör om på nyheterna eller i filmer och tv-serier. Men låt inte det skrämma er. Över 36 miljoner flygplan lyfter årligen, och en försvinnande lite andel är olycksdrabbade. Flyget är faktiskt uppemot 20 gånger säkrare i jämförelse med bilresorna. Men trots att så är fallet bör ni visa respekt för alla som väljer att inte flyga. Somliga avskyr att lämna över kontrollen till någon annan, i det här fallet en flygpilot – och det måste man ha överseende med.
Vi pratar även mer om alla de flygplatser som finns tillgängliga i Sverige. Mer specifikt äger Swedavia de mest populära flygplatserna, medan kommuner av olika slag förfogar över många av de mindre varianterna. De lite mer blygsamma flygplatserna är dock kompetenta som bara den, och i många fall är det chartertrafik som gäller även där. Störst i gänget är dock Arlanda-, Landvetter- och Stockholm-Bromma flygplats. De är mest massiva sett till både besökarantalet samt den yta de tar i anspråk.
Helikoptrar på flygplatsen
Även helikoptrar är en naturlig del av sajten. En sådan kostar omkring tre miljoner kronor, för privat bruk vill säga. Men även om helikoptrarna numera är aningen mer prispressade väljer få att köpa helikoptrar för privat bruk. De är helt enkelt för dyra, med tanke på både service- och inköpskostnaden. Snabba helikoptrar är inte heller någon bristvara. Eurocopter X3 är ett extremt exempel, som svischar fram i uppemot 472 km/h. ”Vanliga” helikoptrar har dock oftast en maxfart som motsvarar 300 km/h. Om vi istället tar en kik på helikoptrarnas maximala flyghöjd uppgår den till cirka 6.000 meter över havet. I teorin kan en helikoptrarna till och med flyga högre än så, men då rotorn fungerar sämre i samband med att luften blir tunnare är det knappast någonting som rekommenderas.
Flygteknik
Flygteknik utgör även det en betydande del av sajten. I den kategorin inkluderas bland annat elflygplanen, som ska revolutionera hela flygindustrin. Den bakomliggande tekniken måste dock förfinas innan de större flygbolagen anammar den nya tekniken. Mer specifikt är batterierna lite väl prestandafattiga, så det kommer med stor sannolikhet dröja till framemot 2030 till 2040 innan de mer rejäla elflygplanen gör entré.
Klimatkompensering är även det av stor vikt inom flyg-svängen. Samma fenomen kan beskrivas som en extraavgift, som hjälper till att bära specifika miljöprojekt. Många av projekten har som mål att återplantera skog, och som en konsekvens av det mildras de negativa effekterna som flygutsläppen bidrar med. Ni bör i första hand välja att köra på CDM (Clean Development Mechanism)-märkta och Gold Standard-certifierade klimatkompenserings-projekt, om ni gör så maximerar ni chansen för att era investerade slantar verkligen gör nytta. Klimatkompensering bör dock inte ses som en ”nu har jag gjort mitt för miljön”-biljett. Alla bär ett ansvar för att välja bra och hållbara transportalternativ. Även om klimatkompensering är ett smart påfund är det omöjligt att köpa sig fri från sitt miljöansvar.
Som ni själva märker brinner vi för allt inom flyg samt resor, och fler spännande artiklar är på ingång – var så säkra.
Tre saker att göra på en flygplats
Du kan shoppa
I samband med att du passerat flygplatsens säkerhetskontroll kommer du i kontakt med ett stort antal butiker. Om vi bortser från dagligvarubutiker likt Pressbyrån och 7 Eleven återfinns även mer prisvänliga butiker där sortimentet är desto större. På Göteborg Landvetter Airport hittar du två tax free-butiker, som erbjuder alltifrån smink och handväskor till hemelektronik.
Om du inte vill betala hela inköpssumman direkt kan det vara skönt att slippa ta ett banklån, för att istället nyttja ett kreditkort. Somliga kreditkort erbjuder bonusprogram, men det finns även renodlade resekort där du som innehavare får ta del av gratis eller rabatterade flygresor om du handlar för en specifik summa årligen. På informations- och jämförelseportalen Kreditkort guiden kan du läsa mer om de bästa kreditkorten på den svenska marknaden.
Du kan äta
På Sveriges största flygplats, Arlanda City Airport, återfinns över 20 restauranger och fik. En av restaurangerna, Sky Grill, serverar traditionell svensk husmanskost, och beskrivs även som en favorit hos flygplats- och flygplanspersonalen.
Utöver mer traditionella restaurangalternativ hittar du även Taco Bar på Arlanda City Airport. Som namnet vittnar om är det främst taco- och tortilla-inspirerade rätter på menyn, vilket bevisligen är ett framgångsrecept då restaurangen beskrivs som mycket populär.
Som ett tredje restaurangalternativ på Arlanda City Airport vill vi nämna East & West, som serverar alltifrån prinsesstårtor och dumplings till tandoori och sushi. East & West erbjuder även enklare cafémat, men vi rekommenderar att du äter en mer komplett måltid.
Du kan dricka
Bar-utbudet är i regel stort på Sveriges flygplatser och det är lätt att hitta en god drink, oavsett om du dricker alkohol eller inte. På Arlanda City Airports matbar Cosmopolitan Bistro by Heineken serveras en klassisk pubmeny, och ölen håller alltid en temperatur om en till tre grader.
Om alkohol inte är din sorti kan ett besök på Espresso House lämpa sig väl. Väl där hittar du blandade drycker likt smoothies och lemonader, men inrättningen är av förståeliga skäl främst kända för sitt kaffe. Mer specifikt återfinns gourmetkaffe från bland annat Brasilien, Etiopien, Guatemala samt Tanzania, tillsammans med hemmagjorda chokladbollar samt fikabröd.
Blogg
Använder Flygplatser Solceller?
Flygplatser är bland de mest energikrävande infrastrukturerna i världen. De har behov av kontinuerlig belysning, uppvärmning, luftkonditionering samt drift av olika system. I takt med att världen strävar mot hållbara lösningar vänds blickarna mot solceller. Men hur använder flygplatser solceller idag? Här kan du läsa mer om: Varför bör flygplatser installera solceller? Flygplatser som använder […]
Kan man elcykla till Landvetter
Att ta sin elcykel till Landvetter flygplats kan vara både ett miljövänligt och praktiskt alternativ för den som vill undvika biltrafik och dyra parkeringsavgifter. Elcyklar har blivit allt mer populära, och många städer, inklusive Göteborg, satsar på att underlätta cykling genom att bygga ut cykelvägar och främja hållbara transportmedel. Men hur smidigt är det egentligen […]
Hur mycket el förbrukar Landvetter flygplats?
En flygplats som Landvetter i Göteborg har en enorm energiförbrukning på grund av de många olika verksamheterna som krävs för att hålla flygplatsen igång dygnet runt. Att driva en flygplats innebär att hantera allt från belysning, värme och ventilation till driften av teknisk utrustning, landningsbanor och säkerhetssystem. Förutom detta används också energi för bränslehantering, bagagehantering […]
Hur mycket kostar en drönare?
Det finns drönare som leksaker att ha inomhus, drönare att leka med utomhus, drönare för fotografering och racing. Priset på drönarna varierar från några få hundralappar till många tusen. Bra fotodrönare har högst pris! En drönare kan kosta allt från några kronor till en förmögenhet. Priset på en drönare beror bland annat på hur stabil […]